maanantai 21. toukokuuta 2012

Ovatko kahvilat kalliita?


Monesti kahviloita pidetään hienomman väen paikkana yhä edelleenkin – kuten silloin kun ne valtasivat Suomea Ruotsin innoittamana kahvin yleistyessä maassamme. Monet pitävät kahviloita edelleenkin hyvin hintavina. Osa on tätä, ja osa ei.

Suomalaiset vierailevat yleensä kahviloissa sen verran harvoin, ettei hintojen kanssa juuri kranttuilla. Vakituisille kahvittelijoille kuitenkin hinnalla on yleensä suurempi merkitys. Kahviloiden lisäksi kahvilakulttuuriahan löytyy myös huoltoasemilta ja siellä käy yleensä vähän kiireisemmätkin ihmiset kahvitauoilla ja lounaalla. Kahvia tulee juotua päivän mittaan useita kupillisia – niillä joille se maistuu.

Vaikka kahvi kallistuikin 2010-2011 vuosina melko paljon, silti vain muutama kymmen prosentti kahviloista oli nostanut kahvien hintoja. Pääosin hinnat ovat pysyneet samana ja pitäneet katteensa silti riittävinä kahvilan toimimiselle. Uskotaan vahvasti, ettei kahvin pieni hinnan nousu tai muutokset siinä tule merkittävästi vaikuttamaan kahvin hintaan suomalaisissa kahviloissa.


KAHVILOIDEN HINNAT SYYNISSÄ

Kahviloiden hintoja on tutkittu Suomessa kertaluontoisesti muutamia kertoja. Kahviloiden hinnoissa on huimia eroja kaupunkien sisällä – jopa vaikka sijainti olisi sama. Lounais-Suomen aluehallintoviraston tekemän tutkimuksen mukaan eri voi olla pelkän kahvikupin kohdalla jopa kaksinkertainen. Tutkimus tehtiin Turussa.

Kärjistettynä voi sanoa, että kuppi kahvia maksaa muutaman euron. 2/3 kahviloista tarjoaa kahvia vain yhden kokoisissa kupeissa, kuin 1/3 omaa kokoja 2 tai enemmän.

Edullisimmillaan tutkimuksessa kuppi kahvia ja pulla maksoi 2,25€, ja santsikuppi 0,75€. Korkeimmillaan edullisin pulla ja kuppi kahvia maksoi 5,50€. Tässä paikassa puolestaan santsikuppi tarjottiin ilmaiseksi, joka tavallaan voisi tilastollisesti alentaa vertailuhintaa 0,75€.

Monet kahviloista tarjoavat santsikupin ilmaiseksi, ja lähes kaikissa muissa paikoissa ne maksoivat 50% normaalin kahvin hinnasta


ERIKOISKAHVIT KANNATTAVIA MYYDÄ

Espresson hinta viahteli tutkimuksessa 1,70 – 2,80€ :n välillä. Keskihinta oli tutkimuksen mukaan noin 2,30€. Espresso valmistetaan koneellisesti.

Cappuccino on melko suuri kahvijuoma, sen keskikoko kahviloissa oli n. 1,5 desiä. Keskihintana sille oli noin 3€. Cappuccino koostuu espresson lisäksi maidosta, ja siinä on maitovaahtoa pinnalla. Hintahaitarina cappucinolle oli 2,20 – 3,50€.

Se, pitääkö näitä hintoja kalliina vai edullisina, riippuu todennäköisesti kunkin omasta hintakynnyksestä. Päivittäiset kahvilakäynnit saattavat kyllä parempituloisenkin lompakkoa laihduttaa, mikäli päättää valita paikan hintavimmasta päästä.


MUITA KAHVILASSA MYYTÄVIÄ JUOMIA

Kaikista tutkimuksessa olleista kahviloista sai myös teetä ja kaakaota. Teen keskihinta oli 1,81€, kun hintahaitari oli melko suuri, jopa 1 – 2,60€. Haudutettu tee saattoi maksaa jopa 4€, kun halvimmillaan sen sai 1,20€. Keskihinta haudutetulle teelle ei ollut kahvia edullisempi: 2,15€.

Kaakaota kahviloissa myytiin 2,58€ :n keskihinnalla, hintahaitarina 1,70€ - 3,50€.

Pullat ja leivonnaiset ovat osa kahviloiden tarjontaa. Näiden hinnat riippuivat pitkälti siitä, valmistettiinko ne paikan päällä vai oliko ne erikseen tilattu. Hinnat vaihtelivat normaalien pullien välillä 0,75-3,20€. Makeista kakkupaloista sai pulittaa puolestaan 1,70-3,50€. Korvapuustit maksoivat keskimäärin muutaman euron.


KAHVILOIDEN HINNASTOT

Useissa kahviloissa hinnastot ovat epäselvät tai hieman piilossa. Kahvilassa on myös luettava selkeästi mitä mikäkin tuote maksaa, ja asiakkaan on tiedettävä se ennen tilauksen tekemistä. 


KAHVILAN KULUT


Monet kahvilat ostavat kahvinsa tukusta. Tukussa kahvi on usein vielä kalliimpaa kuin kuluttajille suunnatuissa kaupoissa juurikin jälleenmyynnin vuoksi. Kahvi on melko paljon tuottavampaa myytynä eteenpäin kuin mitä se todellisuudessa on. Kuluttajalle pari kupillista maksaa jo kahvipaketin verran kahviloissa. Tämän vuoksi hinnat eivät ole suoraan verrannallisia kotona kahvin keittämiseen. Harva kuitenkin käy kahviloissa yksin, joten hinnan sijasta kahvilassa vierailussa on yleensä muita syitä.


Kahvilan kuluihin ei lukeudu pelkästään kahvin ja muiden tarjottavien aiheuttamat kulut, vaan tottakai liiketoimintaan liittyy muutakin. Kaikesta ostetusta tuotteista on myyjän maksettava verot. Tämän lisäksi pienemmänkin kahvilan tilavuokrat voivat olla useita satoja – kauppakeskuksissa jopa tuhansia euroja kuukaudessa. Tämän lisäksi tulee sähköt, laitteistoinvestoinnit, kassakoneet ja työntekijöiden palkat. Kaikkialla on suuret kulut kahviloiden pitämiseen. Näihin nähden katteet eivät ole mielettömät. Muutama euro kahvikupista ja euro-kaksi lisää pullasta toisinaan ei ole normaaleille kuluttajille liikaa.

Kahvilan asiakkaita kiinnostaa selkeästi kuitenkin hintaa enemmän sijainti ja viihtyvyys. Mikäli kahvila sattuu olemaan hyvällä paikalla silloin kun sitä tarvitaan – ei hintoja tule välttämättä edes katsottua tai vertailtua. Pääasia, että kahvila on kutsuvan näköinen ja asiakas tuntee olonsa kotoisaksi siellä. Kauppakeskukset, lentokentät, rautatieasemat ja satamat ovat ehdottomasti parhaita paikkoja kahvilan pidolle. Näissä paikoissa on paljon ihmisiä, joilla yleensä on aikaa. Myös vilkkaiden katujen varsilla kahvilat menestyvät melko hyvin. Eritoten kesällä terassimahdollisuus antaa suuren plussan kahviloille, ja ne vetävät myös kiitettävästi turisteja puoleensa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti